Aldri lei av BB

Derfor blir barna aldri lei av «Brillebjørn»

Brillebjørn-suksessen fortsetter med uforminsket styrke, og nå er en ny kinofilm på vei. Figurens popularitet sier mye om norske barn, ifølge Brillebjørns «pappa».

Hvis du har et barn i førskolealder, er sannsynligheten for at du har hatt befatning med en liten krabat ved navn Brillebjørn stor. Veldig stor. 

Nå er det endelig klart for oppfølgeren til fjorårets kinosuksess «Brillebjørn på bondegården». I «Brillebjørn på ferie» møter vi fireåringen Julian, som skal på en liten ferie sammen med familien – og naturligvis sin gode venn og hjelper Brillebjørn. 

Nils Stokke, en av figurens skapere, forteller at Brillebjørn ble utviklet som et tydelig alternativ til de mer hektiske, amerikanske animasjonsseriene. 

– Vi ville ha en bamse som de kjente igjen fra sitt eget liv. Et tidlig premiss var at det skulle være en karakter som du har lyst til å gi en klem – en god venn, og en del av hverdagen, forteller Stokke.


Bilde 6.jpg

Over en million visninger

Og figuren slo kjapt an. Gjennom to sesonger på barnekanalen NRK Super, bøker, sanger og dukker har den pelskledde og godhjertede karakteren blitt et fenomen blant norske barn – ikke minst de i aldersgruppen 3-4 år. 

Episodene har hver for seg over én million visninger i NRKs nettspiller, noe som gjør det til et av statskanalens mest sette programmer. 

Serieskaper og produsent Nils Stokke i Spark, som har utviklet dette universet sammen med sin tidligere kollega Eda Syvertsen, hadde noen klare tanker om hva han ville lage allerede i idéfasen.  

–  Jeg er en ivrig forkjemper for live action-underholdning for barn, altså det motsatte av animasjon. Så det var et viktig premiss for ideen, selv om det er vanskeligere å lage. Så visste vi også at vi ville ha et dyr som hovedfigur – ikke en blandingsfigur, slik for eksempel Fantorangen er.   

Valget falt etterhvert på den nusselige brillebjørnen, som i virkeligheten er en liten bjørn som holder til Sør-Amerika. I serien og filmen er Brillebjørn en tøybamse, grå i pelsen og lett rufsete – et klassisk kosedyr av typen som finnes i mange barnerom, med andre ord.  

Gjør barn viktige 

Etter å ha vært med på å starte NRK Super, der han var kanalsjef og redaktør fra 2009 til 2013, vet Nils Stokke et og annet om å lage kvalitetsunderholdning for barn. 

Han snakker lidenskapelig om mottoet «learning can be fun» som et utgangspunkt for Brillebjørn-serien og filmene.  

– Det er mye læring i «Brillebjørn», bare pakket inn som underholdning for barn. Det å se hvordan konflikter løses eller utfordringer møtes, eller det å oppleve nye situasjoner som at favorittonkelen plutselig har fått en ny bart, eller at det er noe rart til middag… 

– For oss voksne kan det være banalt, men for barna kan det være første gang de ser noe sånt, eller noe de nettopp har lært å mestre. Det gir en glede å kjenne igjen seg selv i andre barn. Og det ligger en grunnleggende psykologi i bunnen – det å se seg selv på TV gjør også at man føler seg viktig. 

Å fortelle gode historier for barn er en givende del av jobben, sier 44-åringen. 

– At norske barn får norske historier – hvordan barn omgås voksne og hverandre, hvilken rolle de har, hvor selvstendige de er – er enormt viktig. Alle disse småtingene gjør «Brillebjørn» til «Brillebjørn».

Fantasiens kraft

Et begrep som har festet seg i den norske bevisstheten gjennom Brillebjørn-universet er «fantasimagi» – et grep bamsen ofte tyr til når utfordringene tårner seg opp for sin unge venn, og som hjelper hovedpersonene å løse situasjonen selv.   

– Det er lite Disney-magi i «Brillebjørn», men fantasimagi er et krydder i ellers ekte og virkelighetsnære historier. Det er aldri de voksne som løser problemer, og det gjør ikke Brillebjørn heller. Han er en bifigur i serien og filmene. Men han trigger fantasien til ungene, slik at de kan løse det selv. Så selv om det er magi, er det hverdagslig magi, forteller Nils Stokke. 

Å lage så mye innhold med 3-4-åringer i hovedrollene er ikke nødvendigvis helt enkelt. Så få som mulig er involvert i innspillingen, som vanligvis finner sted i de unge skuespillernes hjem, med deres ordentlige foreldre i rollen som mamma eller pappa. 

Nils Stokke er imidlertid full av lovord om Julian L. Larsen, som var fire år gammel da han spilte hovedrollen i «Brillebjørn på ferie».  

– Julian er en fantastisk gutt, som er magisk bra på opptak. Han er tålmodig, lærer seg replikker og gjør det han skal. Etterhvert begynte han å ta regi på settet, ler «Brillebjørn»-skaperen. 

I tillegg har regissør Live Glesne Kjølstad skrevet manus og hatt regi på «Brillebjørn på Ferie». Live skrev også manus og hadde regi på brorparten av TV-episodene, så hun har gjort en kjempejobb med å utvikle Brillebjørn til den suksessen den er i dag, sier Stokke.

Prisvinnende barneunderholdning  

At «Brillebjørn» er et kvalitetsprodukt, har Stokke og hans team håndfaste bevis på. I fjor mottok serien juryprisen i Prix Jeunesse, en av verdens viktigste barne-TV-priser. Den har også vært nominert til den høythengende tevlingen Japan Prize. 

– Det er hyggelig å bli sett internasjonalt, på en TV-festival som kun handler om innhold og ikke salg. Samtidig er det er viktig for norske barn – og for bransjen.  

Han gir i tillegg honnør til NRK og deres vilje til å satse på «Brillebjørn».  

– En live action-serie med så unge skuespillere over så mange episoder har antageligvis ikke blitt gjort i verden før. 

Selv om Brillebjørn i første rekke er på barnas lag, er Nils Stokke klokkeklar på at den joviale bamsen skal treffe på tvers av generasjonene.  

– Da vi begynte å forme dette universet, tenkte vi på at vi hadde lyst til at det skulle være seervennlig også for foreldre. Det er mye slitsom barneunderholdning der ute. Og Brillebjørn har jo en tendens til å gå på høy rotasjon. 

«Brillebjørn på ferie» har kinopremiere 11. oktober.

Bilde 47.jpg